Aanvraag lijst

Techniek


ZEEFDRUK

De traditionele manier om textiel mee te bedrukken, waarvan iedereen wel een voorbeeld in huis heeft: T-shirts, sweaters, polo’s of een linnen tasje met opdruk. De vakman-drukker gebruikt deze techniek graag omdat deze een kwalitatief hoogstaand resultaat geeft, dat kleurecht, dekkend en duurzaam is.


Bij zeefdruk wordt de inkt direct op de ondergrond aangebracht via een zeef (‘screen’) die van tevoren zo is behandeld dat de inkt alleen op die plekken wordt doorgedrukt waar de afbeelding moet komen. Is die afbeelding ‘monochroom’ (1 kleur) dan gebruiken we 1 zeef, bij elke volgende kleur moet er weer een nieuwe zeef voor die kleur te worden geprepareerd. Zijn alle kleuren (na elkaar) gedrukt, dan wordt de inkt op hoge temperatuur gedroogd en is het resultaat een spetterende kopie van het origineel ! De manier waarop de oorspronkelijke afbeelding wordt opgedeeld in aparte kleuren heet ‘kleurscheiding’ en die kan alleen door de drukker worden toegepast als het door de klant aangeleverde plaatje aan bepaalde voorwaarden voldoet. (zie hiervoor: aanleveren) Het prepareren van meerdere zeven en de bijbehorende verschillende drukgangen maakt de zeefdruktechniek minder toegankelijk voor kleine oplages, maar het kàn natuurlijk wel!



FLEX TRANSFERS

Wat nu als het héle voetbal elftal 11 shirts nodig heeft met op elk een ander rugnummer en een andere naam ? Dan komen de ‘Flex’ transfers te pas. Een plotter machine snijdt de cijfers en letters uit de Flex folie en deze items worden vervolgens met warmte op de shirts gedrukt. Voordeel: Dit is veel goedkoper bij kleine oplages, maar een nadeel is dat dit alleen mogelijk is bij het gebruik van Vector bestanden (zie aanleveren) en met een beperkt aantal kleuren.



DIGITAAL TRANSFERDRUK

Bij transferdruk is kleurscheiding niet nodig omdat het aangeleverde ontwerp digitaal bewerkt wordt en vervolgens op een plakkende folie (de transfer) geprint. Deze folie wordt vervolgens uitgesneden en onder hoge druk en temperatuur op het textiel gedrukt. De lijm wordt vloeibaar en hecht zich aan het oppervlak. Het voordeel van deze techniek is dat er full-color ontwerpen kunnen worden gebruikt, die in één drukgang op het onderwerp gedrukt worden. Dit maakt deze techniek zeer bruikbaar voor kleine oplages die daardoor gunstig geprijsd blijven (door het ontbreken van veel voorbereidende handelingen).



SUBLIMATIE DRUK

Dit is een druktechniek die alleen geschikt is voor polyester kleding zoals sportshirts. Voordeel is dat de pigmenten van de inkt in de vezel van het textiel gedampt worden waardoor de kleuren in de vezel zitten. Resultaat is dat je de opdruk niet kunt voelen. Nadeel is dat kleuren plaatjes allen op een wit shirt kan. Wel is het mogelijk om een zwarte opdruk op licht gekleurde shirts te doen.

Screenstudio Van ’t Hull beheerst alle bovenstaande technieken en bespreekt graag met je wat voor jou de beste mogelijkheid is.



Vraag een offerte aan
Screenstudio